Interview with Craig Ballantyne

A few weeks back I had mentioned that I will be doing a short e-mail interview with Craig Ballantyne and a lot of you had posted/emailed questions. While I received a whole bunch of questions, a lot of them had the same question just in different words. So I grouped them into categories and tried to keep the questions unique so Craig wouldn’t have answer 100 questions about abdominal fat loss and another 100 questions about cardio training. This explains why you probably don’t see your question posted verbatim.

That said, Craig was kind enough to take the time to answer all our questions. Apologies from my side for taking so long to post the interview. Without any more commentary here is the Q&A.

Question 1:

There are folks who consider food quality as the most important parameter and folks who think its all about the quantity. What are your thoughts on this?

Answer:

Its obvious that food quantity is extremely important. Plenty of lean men and women have a low quality, low quantity diet.

Of course, its tough for many people to control their calorie intake on a low quality diet, plus, a low-quality diet is not the best for your health.

So everyone should eat a high quality diet, and control for the right quantity for their goals.

+ + + + + + +

Question 2:

From a nutrition standpoint, do you think meat eaters have an edge over vegetarians? I’m talking bio-availability of proteins, acquiring all essential amino acids, omega-3s etc.

Answer:

Yes.

+ + + + + + +

Question 3:

A lot of fitness enthusiasts want to lean out to very low BF levels and look ‘ripped’. What is your dietary advice for such folks?

Answer:

Eat a high-quality diet. Realize you’ll have to eat a low-quantity diet. Expect to make a lot of sacrifices. Plan your diet and workout program for however long it will take. Expect to
lose 0.5% body fat per week. Maybe a little more at the start. Use resistance training and interval training. Train hard up to 4 days per week. Stay active with recovery activities on your off day. Don’t expect to train ballz-hard 6-7 days per week. You’ll get injured.

Remember that diet is more important than exercise for getting ripped.

+ + + + + + +

Question 4:

Men have the most difficulty getting rid of fat in the lower abdominal area. What are the best ways to tackle that?

Answer:

See answer to #3. [Raj: This is to prove that there is no spot reduction of fat]

+ + + + + + +

Question 5:

Can you recommend some high quality vegetarian protein sources that do not come with a significant carb load?

Answer:

Vegan protein powders.

+ + + + + + +

Question 6:

What are your thoughts on cardio for fat loss?

Answer:

Not necessary.

+ + + + + + +

Question 7:

How important is strength training? What about for female trainees?

Answer:

Everyone would probably live a longer, better, easier, healthier life if they did resistance training, especially women.

+ + + + + + +

Question 8:

What is your advice for folks trying to gain strength? What would you say is the best program out there that deals with strength progression?

Answer:
For the average person, getting strong is probably the easiest thing for them to do.

Decrease the number of reps per set while adding resistance is the first step. To start, drop the reps per set by 2 and add 5% weight.

Do this for the main exercise of each workout. Once you get strong enough to bench press 1.5 times bodyweight and squat and deadlift 2 times bodyweight, you should look into programs by Jim Wendler and others through http://www.elitefts.com

+ + + + + + +

Question 9:

Lot of people get into the dark world of chronic cardio and come out exhausted and skinny fat. What diet and exercise related advice do you have for such trainees who want to gain strength and lose the skinny fat look?

Answer:

Very simple. Cut back on cardio, and use resistance training and interval training 3-4 days per week.

+ + + + + + +

Question 10:

Finally, can you tell the folks a little about your turbulence training program (the general concept, the diet, what it comes with etc.)?

Answer:

Turbulence Training is a complete workout and fitness program that originated in 1998 based on scientific experience and experience with my clients. It is based on the principles of Intensity, Variety, and Change.

Turbulence Training requires only 3 short sessions of 45 minutes per week. And the program is a series of workouts and nutritional guides that prides itself on being free of cardio. The workouts are comprised of resistance training and interval training, although the workouts can also be done just by using bodyweight exercises and no weights in the comfort of your own home.

+ + + + + + +

Question 11:

If readers want to check out your turbulence training program and give it a swirl where can they purchase the program?

Answer:

www.turbulencetraining.com/getstarted

+ + + + + + +

 

Once again thanks to Craig for the effort.

Peace out.

Advertisements

2 responses to “Interview with Craig Ballantyne

  1. Barbra@turbulencetraining October 22, 2011 at 4:15 am

    Thank you interesting facts on your web site. We can seriously value good advice. It contributes greatly to debate and discuss facts and reviews.

  2. James@turbulencetraining October 22, 2011 at 4:18 am

    Thank you information on your blog. I certainly value workable advice. It assists to discuss and show information, facts and comments.

%d bloggers like this: